Auterview
Auterview

Auterview: Jacqueline

Stel jezelf eens even voor!

Ik ben Jacqueline, (insta: over-leven-met-autisme) Ben bijna 42 jaar oud. Moeder van een prachtig puber meisje die net 13 jaar geworden is. Ik woon in de provincie Groningen. Met man, kind en 2 honden. Ik heb een eigen bedrijf. Dit doe ik parttime. Ik kreeg mijn autisme diagnose vlak na mijn 37e verjaardag.

Wanneer ben je bevallen?

In de winter van 2008, ik was 28 jaar.

Hoe is dat verlopen?

Mijn bevalling is ingeleid vanwege HELPP-syndroom. Dit was een erg voorspoedige bevalling.

Heb je tips voor een bevalling als je autisme hebt?

Toen ik bevallen ben had ik geen idee dat ik autisme zou kunnen hebben. Als ik de bevalling was in gegaan met de kennis die ik nu heb dan had ik beter naar mezelf geluisterd. Dit wil ik aanstaande moeders dan ook meegeven: luister altijd naar je gevoel!

Hoe is de eerste tijd als nieuwe moeder verlopen?

Dat was echt een drama, ik belande op een donderwolk. Ik kreeg een postnatale depressie. En dit was eigenlijk de zoveelste druppel in mijn mentale gezondheid.

Achteraf, nu met diagnose begrijp ik waarom ik niet overeind kon blijven na de geboorte van mijn kind en mijn rol als moeder.

Had je een goed support netwerk?

Nee, omdat ik toen nog niks wist van mijn autisme.

Hoe ging het met de prikkels?

Dat trok ik slecht. (tips om te ontprikkelen vind je hier)

Tips om tijd voor jezelf te maken als je kids hebt?

Zet jezelf ten alle tijde op 1!

Tijdens de eerste levensjaren van een kind is dit lastig. Maar een moeder met autisme is meer rust nodig. Moeder zijn vraagt al bakken met energie. Prioriteit; je eigen mentale herstel.

Wat vind je het lastigst aan moeder zijn?

Het heen en weer rijden naar activiteiten zoals sport, zwemles, muziekles, sociale activiteiten etc. Dit vraagt veel omdat er dan toch ook van mij een sociale interactie wordt verwacht. 

Wat zou je nu anders doen terugkijkend?

Zorgen dat mijn gezin ten alle tijden in balans is.

Wat zou je willen zeggen die twijfelt of hun wel kinderen aankunnen?

Bij twijfel niet doen! 

Alvast bedankt!

Author

insandauts@gmail.com
Welkom! Ik ben Zoë-- eigenaar van Ins and Auts. Ik ben geboren in 2000 en heb in 2016 de diagnose autisme gekregen. Tot ik 20 was, deed ik hier helemaal niks mee. Ik dacht dat het niet zoveel impact had op mijn leven... I stand corrected. Op mijn 21ste kwam er een keerpunt in mijn leven en ben ik Ins and Auts begonnen, zodat iedereen toegang heeft tot de kennis en tips die ik te delen heb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Autisme 101

28 maart 2022