Auterview: Jill Hoogerwerf

In het Auterview spreek ik mensen met een verhaal. Iets waar ze graag over vertellen en uren over door kunnen gaan. Of juist iets wat ze heel erg raakt en waarvan ze vinden dat het meer bekendheid moet krijgen. Alle verhalen zijn welkom op dit podium! Deze keer Jill Hoogerwerf wie op haar Instagram kanaal deelt over haar leven met autisme.

Stel je eens even voor!

Mijn naam is Jill Hoogerwerf, 29 jaar en ik woon op Curacao. Ik weet sinds ongeveer 2 jaar dat ik autisme heb (meer over waarom autisme bij vrouwen zo laat ontdekt wordt vind je hier). Ik woon op Curacao samen met mijn vriend en 2 hondjes. En ik werk als docent. Ik geef bijles, nederlandse les en huiswerkbegeleiding aan kinderen van de basisschool.

Waar gaan we het over hebben?

De middeleeuwen.

Wat is er nou zo leuk aan de Middeleeuwen?

Ik vind het gewoon een hele interessante tijd. Na alle mooie uitvindingen van de Grieken en de Romeinen stond de tijd in de middeleeuwen eigenlijk een beetje ‘stil’. De kerk was in die tijd natuurlijk heel belangrijk, je had de heksenvervolgingen, veel ziektes en de meest rare martelmethoden.

Ik vind het altijd heel interessant om te zien hoe mensen in die tijd leefden, het is bijna onwerkelijk. Soms zeg ik wel eens, ik wou dat ik onzichtbaar in de tijd kon reizen om daar even te kijken. En dan vooral bij de ‘gewone’ mensen en hoe zij dat leven volhielden.

Wanneer is je fascinatie met de Middeleeuwen begonnen?

Al sinds heel klein. Toen ik 4 of 5 jaar was ging ik al naar musea en kastelen. Ik wilde vaak boeken lezen of plaatjes kijken over de middeleeuwen, ook keek ik veel films over de middeleeuwen en maakte ik tekeningen hierover.

Waarom dan juist de Middeleeuwen?

Hahaha ja ik heb geen idee. Dat vroegen mijn ouders zich ook wel eens af.

Hoeveel tijd ben je hier aan kwijt?

Ik kan dit niet precies zeggen. De ene week wat meer dan de andere. Maar ik ben er wel elke dag mee bezig. Soms lees ik even een artikel, de andere keer lees ik een heel boek en kijk ik een documentaire. Ik denk er in ieder geval dagelijks over na.

Wat doe je dan allemaal precies? Boeken lezen?

Ja inderdaad, boeken lezen, artikelen lezen, documentaires en films kijken, naar musea, op google stambomen of personen uit de middeleeuwen opzoeken.

Wat zou je zeggen tegen een geschiedenis-hater?

Ja dat boeit mij eigenlijk niet zo, als ik maar lekker in mijn geschiedenis bubbel mag blijven =). We kunnen in ieder geval heel veel leren van de geschiedenis. Het helpt ons ook om dingen uit onze eigen tijd te begrijpen. Hoe meer kennis je hebt van de geschiedenis, hoe meer patronen je gaat zien en herkennen, waardoor je daar van kan leren. 

Wat is je leukste interessante feitje?

Het is niet echt leuk maar wel iets waar ik dus helemaal van geobsedeerd kan raken. (Trigger warning, martelmethode)

Een van de martelmethoden die ze gebruikten, was iemand vastbinden en dan de buik opensnijden. Maar dit deden ze op zo een manier dat alle ingewanden in het buikvlies bleven zitten. Het was dus als het ware een soort zak. Deze haalden ze uit je buik. Op die manier was je niet meteen dood. Je hart lieten ze wel zitten alleen al je ingewanden waren er dus uit. Hierna gooiden ze die zak met ingewanden op het vuur en moest je dus kijken naar hoe je ingewanden verbrand werden…

Ja dit soort dingen vind ik dus heel interessant. Want hoe kunnen mensen dit bedenken en uitvoeren. Ook stond het hele dorp vaak te kijken naar dit soort dingen. Ik begrijp daar nog steeds niks van. En meestal vind ik dingen die ik niet begrijp heel interessant. Van de middeleeuwen weet ik veel, maar ik begrijp er niks van.

Super bedankt, Jill!

Mocht jij nou ook een verhaal hebben wat je wilt delen dan kan je me altijd bereiken via de site of via Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten