Auterview Soyoung
Auterview

Auterview: Soyoung

In het auterview spreek ik mensen die hun verhaal kwijt willen. In deze editie: Soyoung! Zij wilde het graag hebben over vriendschappen. Dit kan natuurlijk erg lastig zijn als je autisme hebt. Het is dan ook belangrijk om hier over te praten– en dat gaan we vandaag doen in dit auterview!

Stel je eens even voor!

Ik ben Soyoung, 27 jaar oud en ik kom uit Almere. Ik houd heel erg van muziek. Voor de corona periode ging ik graag naar concerten en ik houd verder ook van Disney.

Waar gaan we het over hebben?

Ik wilde graag praten over vriendschappen en vriendschappen sluiten, want dat is niet voor iedereen even makkelijk.

Waarom is dit voor jou belangrijk?

Weet je, er is een groot stigma. Dat autisten geen behoefte hebben aan vriendschappen sluiten en socialisen. Veel hebben er wel behoefte aan, om mensen te hebben om iets gezelligs mee te doen. En ik merkte het ook vooral toen ik niet echt vrienden had, dat ik me erg eenzaam voelde.

Waar had je het meeste moeite mee?

Nouja, ik was vroeger erg verlegen en durfde niet heel veel. Wist niet hoe ik goed op mensen af moest stappen en hoe je die eerste stap moet zetten. Ik had ook andere interesses dus hoe ga je daar dan mee om.

Wist je toen al dat je autisme had?

Nee, ik wist het toen nog niet. Ik weet het pas heel kort. Sinds 2018, maar toen was het nog niet heel duidelijk en werd ik ook niet goed geholpen.

Hoe heeft autisme impact op je leven en relaties?

Groep 1 tot en met 5 was het redelijk makkelijk want kinderen zijn kinderen en delen vaak de meeste interesses wel. Alle meisjes vonden K3 leuk, enzo. naarmate je ouders wordt veranderen die interesses en moet je meer moeite gaan doen om vriendschappen te sluiten en merken mensen vaak sneller hoe jij in de klas ligt. Ik had ook veel ruzie thuis omdat ik reageerde op manieren die sociaal wenselijk waren. 

Gaat het nu beter?

Ja, vriendschappen zeker. Social media is meer een ding geworden. In mijn schooltijd kwam dat net een beetje op gang. Het is nu veel makkelijker om aansluiting te vinden via internet als je in de omgeving niet echt iemand kan vinden.

Heb je tips om connecties aan te gaan met anderen?

Als je FB hebt, kun je bepaalde groepen opzoeken. Zoek eens een groep en ga daarbij, wees daar een beetje actief in en je vindt vanzelf wat mensen die gaan reageren. Ga naar concerten als je van muziek houd, je komt vaak dezelfde mensen tegen. Op social media in het algemeen. Soms worden er wel eens meetups georganiseerd om samen met elkaar te praten en op die manier kan je nieuwe connecties aangaan.

Hoe is die vriendschap gegroeid?

bij elkaar in de klas geplaatst, misschien wel expres zelfs omdat we een beetje hetzelfde typen waren. als introductie moesten we door almere fietsen en plaatsen opzoeken en heel natuurlijk was het dat wij met zn allen gingen.

Wil je nog wat kwijt?

ik wil zeggen dat er echt wel meer mensen zijn zoals jij, je hoeft je niet alleen te voelen en je kunt online veel mensen vinden die hetzelfde voelen als jij. er zijn altijd mensen die je op willen vangen. dus je hoeft je echt niet alleen te voelen.

Author

insandauts@gmail.com
Welkom! Ik ben Zoë-- eigenaar van Ins and Auts. Ik ben geboren in 2000 en heb in 2016 de diagnose autisme gekregen. Tot ik 20 was, deed ik hier helemaal niks mee. Ik dacht dat het niet zoveel impact had op mijn leven... I stand corrected. Op mijn 21ste kwam er een keerpunt in mijn leven en ben ik Ins and Auts begonnen, zodat iedereen toegang heeft tot de kennis en tips die ik te delen heb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Autisme en Eetstoornissen

30 januari 2022

Alexithymie

6 februari 2022