Informatie

Autisme: Ziekte of Kracht?

Autisme: Ziekte of Kracht

Is autisme een ziekte? Is autisme te genezen? Deze vragen worden nog vaak gegoogeld. Is autisme een kracht? Wat is de positieve kant van autisme? Ook deze vragen worden vaak opgezocht. Het zijn twee kanten die totaal tegenover elkaar lijken te staan. Maar staan ze wel echt tegenover elkaar? Of kunnen ze misschien ook tegelijk voorkomen? En is autisme een ziekte of een kracht?

Ziekte

Om de vraag te beantwoorden of autisme een ziekte is, kunnen we beter bij het begin beginnen. Wat is ziekte eigenlijk? En wat is gezondheid? Eén van de huidige definities van gezondheid luidt als volgt:

Gezondheid als het vermogen om zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.

– Dr. Machteld Huber in samenwerking met de Gezondheidsraad, 2014

Een definitie voor ziekte is dan ook makkelijk op te stellen. Schrijf het tegenovergestelde op. Vervang het woord ‘vermogen’ door ‘onvermogen’ en je hebt een definitie voor ziekte. Normaal gesproken zullen deze definities van ziek en gezond prima samengaan, maar- uiteraard is er een maar- wanneer juridische kwesties opduiken wordt weer een andere definitie gebruikt. Deze definitie zegt dat ziekte een verstoring is van de gezondheid. Het is een fysieke of psychische afwijking of verstoring van het inwendige evenwicht wat noodzakelijk is voor normaal functioneren.

Als we deze definitie mogen geloven is autisme, in ieder geval juridisch, inderdaad een ziekte. En we kunnen autisme ook als ziekte zien in het licht van onvermogen tot aanpassen en een eigen regie te voeren op verschillende gebieden. Autisme wordt niet voor niks als een beperking gezien, vooral op sociaal gebied. Het grootste verschil tussen een ziekte en een beperking- in mijn ogen- is dat we een ziekte willen genezen. Wie gelooft dat autisme een ziekte is, zal zoeken naar een manier om het te genezen. Wie gelooft dat autisme een beperking is, zal willen leren ermee te leven.

Eerlijk is eerlijk. Met de hoeveelheid focus dat wordt gelegd op wat er misgaat in het brein bij autisme en de hoeveelheid studies die naar autisme worden gedaan, zou je zeggen dat de wetenschap het als een ziekte ziet. Gelukkig voor ons begint deze focus langzaam te verschuiven. Langzaam wordt autisme meer geaccepteerd in de samenleving en met die acceptatie verdwijnt de focus om te genezen een beetje naar de achtergrond. Hopelijk wordt de wetenschap nu gezet naar het begrijpen van autisme.

Kracht

Het antwoord op de vraag of autisme een kracht is, is ook niet altijd even makkelijk. Autisme heeft zeker een aantal positieve kanten. Over het algemeen zijn we eerlijk en oprecht, we hebben vaak oog voor de kleinste details en als we eenmaal iets gevonden hebben om over te leren, kunnen we daar helemaal in opgaan. Er zijn genoeg mensen die van autisme hun kracht hebben gemaakt. Er is zelfs een boek met een vergelijkbare titel: De kracht van autisme. In een groot aantal beroepen kan het hebben van autisme best weleens van pas komen.

In mijn eigen studiegebied, diergeneeskunde, zie ik veel mensen met autistische eigenschappen voorbij komen. Het aantal van hen dat ook daadwerkelijk autisme heeft durf ik niet te zeggen. In de diergeneeskunde moet je heel precies kunnen werken. Ook kunnen de kleinste details juist tot een diagnose leiden. Je moet het maar kunnen vinden. Het is dan ook heel goed als je jouw autistische superpowers in kan zetten in je leven.

Uiteraard heeft autisme ook zijn nadelige kanten. Vaak zijn deze nadelige kanten ook aanwezig in grotere hoeveelheden. Autisme wordt namelijk niet voor niks een beperking of stoornis genoemd. Om maar even terug te komen op het voorbeeld van de diergeneeskunde. Contact met klanten is een heel groot onderdeel hiervan. Je ziet vaak veel emotie voorbijkomen, heftige emoties ook. Het kan vaak lastig zijn om hier goed op te reageren als je autisme hebt. Het kan overweldigend zijn en je moet vaak vele prikkels in een korte tijd verwerken. Laat dat nou net niet ons beste punt zijn.

Conclusie

Dus, is autisme een ziekte of een zegen? Ik zeg: geen van beide. Autisme is zeker geen ziekte. We hoeven het niet te genezen. Punt. Maar om nou te zeggen dat autisme een kracht is? Zeker niet altijd! Er zijn veel momenten waarop het hebben van autisme ronduit kut is. Ik zou het dan ook niet raar vinden als je op zo’n moment wenst dat autisme wel een geneesbare ziekte was. Daar zie ik helemaal geen schaamte in. I’ve been there. En ondanks dat autisme ook niet echt een zegen is, kan het zeker wel een kracht zijn. Er is ook geen schaamte in het trots zijn op je autisme. Zelfs als je je af en toe slecht voelt omdat iemand anders met autisme wél zoveel problemen ondervind. Eigenlijk zijn het zien van autisme als ziekte of als zegen twee kanten van dezelfde munt. Ze lijken tegenover elkaar te staan, maar ze kunnen zeker tegelijk voorkomen in een bepaalde balans.

En? Wat vindt jij van je autisme? Zie je het meer als een kracht, of zou je af en toe toch graag zonder willen leven? Ik ben benieuwd! Mocht je dit artikel nou interessant vinden- en denk je dat iemand anders dat ook zou vinden- deel dit artikel dan gerust.

Bronnen:

Author

insandauts@gmail.com
Welkom! Ik ben Zoë-- eigenaar van Ins and Auts. Ik ben geboren in 2000 en heb in 2016 de diagnose autisme gekregen. Tot ik 20 was, deed ik hier helemaal niks mee. Ik dacht dat het niet zoveel impact had op mijn leven... I stand corrected. Op mijn 21ste kwam er een keerpunt in mijn leven en ben ik Ins and Auts begonnen, zodat iedereen toegang heeft tot de kennis en tips die ik te delen heb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *