Auterview: Axana

In het Auterview interview ik autistische mensen met een verhaal. Ze stellen zich kwetsbaar op in het gesprek over wat hen raakt. Deze keer in het interview @unicornistisch. Via haar account op instagram deelt ze fragmenten uit haar leven met autisme!

Stel je eens voor!

Ik ben Axana. Ik ben negentien jaartjes jong. Ik houd van creatief zijn en gamen. Op mijn veertiende ben ik gediagnosticeerd met autisme (meer over wat autisme is hier).

Wanneer kwam je erachter dat je autisme had?

Veertien jaar dus.

Hoe reageerde je op dit nieuws?

Eerlijk gezegd op dat moment voelde ik niks speciaals. Het heeft een paar maanden geduurd voordat ik door had wat het eigenlijk inhield. Sindsdien voelde ik me best opgelucht omdat er een reden was dat ik ‘anders’ was. Al brengt het soms ook de angst mee dat ik nooit normaal ga kunnen functioneren in de maatschappij.

Lukte het je om de diagnose te accepteren?

Geen idee eigenlijk. Ik heb nu nog momenten dat ik het er moeilijk mee heb. Ik denk dat die acceptatie er misschien nooit 100% zal zijn.

Waaraan merk je het meeste dat je autistisch bent?

Ik merk dat ik veel nood heb aan structuur en kan helemaal overstuur geraken als mijn planning ineens veranderd of een afspraak niet door gaat/wordt bij in gepland. Ik heb ook veel last van (externe) prikkels en heb vaak veel meer tijd nodig om dingen te begrijpen dan anderen. Ik heb ook veel duidelijkheid nodig en bij nieuwe dingen doe ik vaak veel opzoekwerk hoe iets nu precies loopt of eruit ziet.

Wat zijn jouw minder voor de hand liggende autistische trekjes?

Vaak moe zijn en slecht slapen is iets waarvan ik denk dat de meeste niet weten dat dit ook bij autisme hoort. Ik krijg er vaak toch commentaren op vanuit onwetendheid van anderen (meer over vermoeidheid vind je hier).

Hoe ga je om met overprikkeling en wat betekent het voor jou?

Ik ga ermee om door proberen regelmatig rust te nemen en zoveel mogelijk prikkels buiten te houden. Voor mij betekent het alles 100 keer zo hard horen, voelen, ruiken, etc. Kortsluiting in mijn hoofd eigenlijk wat soms tot een shutdown kan leiden(meer over overprikkeling bij autisme vind je hier).

Wat voor impact heeft autisme op jouw leven?

Best wel veel. Ik heb nog geen middelbaar school diploma kunnen halen omdat school nooit lukte vanwege de prikkels. Ondanks dat ik veel zelfstandig wil doen, merk ik bij veel nog begeleiding en hulp nodig te hebben. Ook ben ik enorm snel overprikkeld waardoor ik vaak moeilijker kan functioneren en vraagt alles enorm veel energie.

Ook werken is een moeilijke voor mij. Ik doen nu regelmatig vrijwilligerswerk maar ik kan vaak niet langer dan 6 uur werken, zelfs niet met pauzes omdat het teveel vraagt (meer over de voor- en nadelen van werken met autisme).

Welke gebeurtenis dat met je autisme te maken heeft, is je bijgebleven?

Moeilijke vraag. Ik heb wel veel voorbeelden uit mijn kindertijd waarbij ik nu pas besef dat die situaties echt door mijn autisme kwamen. Denk vooral miscommunicaties, maar ik kan niet echt één specifiek voorbeeld geven.

Je meest recente hyperfocus of special interest?

Ik ben een paar weken terug echt uren op een dag bezig geweest met Animal Crossing New Horizons op mijn Switch. Momenteel zit ik in een tussenperiode denk ik. Ik ben ook al jaren geobsedeerd door unicorns. Alles waar een unicorn op staat wil ik hebben. Maar ik vind dingen zoals true crime docu’s ook echt wel leuk (special interest of obsessie).

Heb je nog een tip voor iemand die net de diagnose heeft?

Probeer goed te leren waar je grenzen liggen en aan te voelen wat je wel en niet kunt. Durf ook om hulp te vragen als je bijvoorbeeld extra begeleiding nodig hebt, of zo. Heeft mij echt geholpen.

Wil je nou ook geïnterviewd worden voor het Auterview? Wil jij je verhaal (anoniem) kwijt? Heb je iets waar je niet over uitgepraat raakt? Heb jij kennis wat écht naar buiten gebracht moet worden? Meld je dan aan via het contactformulier!

2 antwoorden op “Auterview: Axana”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten