Informatie

Special interest of Obsessie?

Interesses spelen een grote rol bij autisme. Een special interest wordt het in het Engels genoemd. Vaak zijn het intense interesses die niet altijd even gewoon zijn. Vaak weten we er veel van af en kunnen we uren doorgaan over datzelfde onderwerp. Maar wanneer is het een special interest en wanneer wordt het een obsessie?

Special interest

Een special interest komt vaak voor bij mensen met autisme. Het is een intense focus op een bepaald onderwerp. Uiteraard kunnen het ook meerdere onderwerpen zijn. Het blijkt dat mensen met autisme meer specifieke interesses hebben. Ook hebben ze over het algemeen meer interesses dan neurotypische mensen. Deze special interests kunnen van alles zijn. Van TV-series tot personen en van wiskunde tot mechanica.

Het nut van zo’n special interest is dat het vaak een kalmte met zich meebrengt. Die kalmte kan een fijne stress-reliever zijn na een prikkelende dag. Ook kan het helpen om overprikkeling tegen te gaan. Verder kan het een toegang zijn tot vriendschappen. Mensen met autisme hebben vaak meer dan genoeg te vertellen over deze interesses en kunnen dan ook superfijn praten met mensen die gelijke interesses hebben.

Special interests hoeven niet per sé jaren te duren. Ze komen en gaan. Soms duurt het dagen, soms weken, soms maanden en soms kan het zijn dat deze interesses jaren duren. Als de interesses zo sterk zijn dat ze jaren duren, besluiten sommige mensen met autisme om een carrière op te bouwen in hun expertise.

Op dit moment is bloggen voor mij een special interest! Ik vind het superleuk om erover te leren en te oefenen. Elk onderwerp dat valt onder het bloggen heb ik al opgezocht en bekeken. Nu hopen we natuurlijk dat dit een special interest is dat nog jaren blijft.

Obsessie

We zijn het erover eens dat special interests nodig zijn voor autisten om te ontprikkelen en orde in de chaos te scheppen. Wanneer is het een special interest of obsessie? Een obsessie is een bepaald gedrag dat iemand niet kan stoppen. Vaak worden ze niet vrolijk van dit gedrag en zouden ze best willen stoppen, maar lukt dat niet. Deze obsessie zorgt voor problemen. Het kan bijvoorbeeld de mentale gezondheid en het leervermogen beïnvloeden. Een obsessie kan ook problemen geven voor anderen.

Wanneer een special interest een obsessie lijkt te worden, is het goed om hulp te zoeken. Vooral wanneer je merkt dat je aan niks anders kan denken dan deze obsessie en het voor problemen begint te zorgen, is het goed om aan de bel te trekken. Je kan proberen om een timer te zetten wanneer je ermee bezig bent en zo de tijd te beperken. Een obsessie is uiteindelijk vaak een vorm van angst. Met angsten kan je geholpen worden.

Ik weet hoe moeilijk het kan zijn om een obsessie los te laten. Toen ik in een diagnostisch proces zat was ik ongezond overtuigd dat ik Borderline had. Alle boxjes tikte ik aan, dus het kon in mijn autistische brein niks anders zijn. Na een hele tijd en een definitieve diagnose van autisme en hooggevoeligheid kon ik dit pas een beetje loslaten. Nog steeds komt het soms op in mijn gedachten. En dat is oké.

De lijn tussen een special interest of obsessie is soms moeilijk te bepalen. Special interests zijn nodig voor mensen met autisme om de wereld aan te kunnen, maar ze zijn uiteraard niet verplicht om te hebben. Wanneer het een obsessie dreigt te worden, ontstaan er problemen. Het is niks om je voor te schamen, maar vraag wel hulp. Heb jij een special interest? Laat me weten waar jouw interesses liggen en of ze soms wel eens een beetje een obsessie worden! Zouden jullie het handig vinden om tips te krijgen over hoe je omgaat met een obsessie en hoe je er vanaf kan komen?

Bronnen:

  • Jordan CJ, Caldwell-Harris CL. Understanding differences in neurotypical and autism spectrum special interests through Internet forums. Intellect Dev Disabil. 2012 Oct;50(5):391-402. doi: 10.1352/1934-9556-50.5.391. PMID: 23025641.
  • Ambitious about autism
  • The autism group

Author

insandauts@gmail.com
Welkom! Ik ben Zoë-- eigenaar van Ins and Auts. Ik ben geboren in 2000 en heb in 2016 de diagnose autisme gekregen. Tot ik 20 was, deed ik hier helemaal niks mee. Ik dacht dat het niet zoveel impact had op mijn leven... I stand corrected. Op mijn 21ste kwam er een keerpunt in mijn leven en ben ik Ins and Auts begonnen, zodat iedereen toegang heeft tot de kennis en tips die ik te delen heb!

Comments

Evie86
23 januari 2023 at 04:08

2,5 jaar doosjes versieren, binnen en buitenkant, met allerlei papieren,stickertjes, kaarten erop, LIJM!!!
DAT WERD MIJN OBSESSIE 🥰😁🥰
Savonds al mn lijm van mn Vingers afplukken🤭😁🤭🥳
Nu, heb ik weer iets Leukers gevonden😁😁😁
Ik maak kettingen van houten ringen en kantjes, overgehouden van de laatste opname.
En Natuurlijk OOK mèt Lijm❣️❣️❣️🥳🥳🥳
Tja, ik vind dit de laatste jaren eigenlijk het Leukste!!

En lijm aan mn vingers heeft wel wat stress, maar om het op mn Gemakje er weer afplukken 🤭😁🥳 geeft mij wat Rust❣️❣️❣️
Beter dan handen en voeten kapot krabben, toch?? Dat doe ik Puur uit Stress die ik heel mijn leven heb!!!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *