Informatie

Werken met Autisme: de Voordelen en de Nadelen

Werken met autisme is niet altijd makkelijk. Voor sommigen is het zelfs onmogelijk. Goed binnen het team vallen, communiceren met klanten, van de ene taak naar de andere taak switchen… Het is een aanslag op je executieve functies. De vermoeidheid die komt kijken bij het werken en de druk en stress van het presteren zijn ook geen makkie. Wat zijn nou de voordelen en de nadelen van werken met autisme? Ik zet ze in dit artikel op een rijtje.

Nadelen van werken met autisme

Aan het werken met autisme zitten véél nadelen. Heel veel. Het is niet voor niks een beperking in verschillende gebieden van je leven, waaronder dus op werkgebied. Velen van ons kunnen niet fulltime werken of kunnen überhaupt niet werken.

Prikkelgevoeligheid

Werken betekent prikkels. Alles betekent prikkels, maar werken geeft toch een extraatje. Op je werk kunnen verschillende prikkels je kant op komen. Soms kan het erg druk zijn, of chaotisch, en andere keren is het juist wel rustig maar zijn je collega’s gewoon enorm luid.

Misschien zit je wel op een werkplek in de felle zon wat je weer ontzettend prikkelt, of werk je naast een drukke weg die je continu blijft horen. Het kantoor kan ook te warm zijn of te koud. Een gevecht om de thermostaat zal waarschijnlijk meer dan één keer voorkomen. Sommige mensen eten of praten achterlijk luid– of ze klikken of tikken met hun vingers of pen. Afgrijselijk.

Het kan ook zo zijn dat je zelf naast de externe prikkels juist veel interne prikkels ervaart. Veel mensen met autisme zijn ontzettend perfectionistisch. Ze voelen de druk om goed te presteren juist omdat ze vaak onderschat worden vanwege hun autisme. En als de werkgever en collega’s niet van hun autisme afweten, weten ze zeker wel dat je wat anders bent dan anderen. De uitkomst is hetzelfde, either way– kut dus.

Moeite met schakelen

Veel mensen met autisme hebben moeite met het schakelen tussen taken. Dit is één van de executieve functies en daar hebben we natuurlijk moeite mee (meer weten over executieve functies? Lees dit artikel). Als we één taak hebben volbracht kan het ook heel moeilijk zijn om te beginnen aan de volgende. Ook een executieve functie (tips over het omgaan met executieve disfunctie? Lees hier verder).

Wanneer we een beroep uitoefenen waar continu schakelen de norm is, kan dit dus ook verschrikkelijk moeilijk zijn voor ons. Een spoedkliniek is dan ook niet altijd de beste werkplek voor iemand met autisme. Door het snelle schakelen kunnen we de weg kwijtraken in het doolhof dat ons eigen hoofd is. Soms zijn wij het niet eens met wat er voorrang heeft in een bepaalde situatie en wordt het switchen nog lastiger.

Traag

Voor sommige buitenstaanders kunnen we af en toe wat traag zijn. Dit kan natuurlijk ontzettend vervelend en irritant zijn voor hun, maar ook voor ons. De reden dat wij trager zijn dan anderen is, omdat wij graag alles tot in de puntjes voorbereiden en uitvoeren. Half werk is niks voor ons. We gaan gewoon all-in en dat duurt soms wat langer dan mensen verwachten.

Om even terug te komen op het switchen– Dit kan er ook voor zorgen dat we wat trager zijn. We zijn de weg dan even kwijt en hebben dan even de tijd nodig om de vele gedachten te ordenen en weer op het rechte pad te komen.

Naast traag in het schakelen en werken, zijn we soms ook een beetje traag van begrip. Inside jokes snappen we niet altijd en nemen we te letterlijk. We snappen van onze collega’s niet altijd wat ze van ons willen als ze voor ons niet duidelijk genoeg zijn (al denken zij dat ze súper duidelijk zijn). Zonder context is het voor ons al snel niet helemaal logische, zeg maar.

Vermoeidheid

Wij, autisten, zijn vaak moe. Heel moe. En dat betekent dat we waarschijnlijk niet fulltime kunnen werken. Vaak kunnen we niet eens 24 uur werken per week. En al helemaal niet die drie dagen achter elkaar. Die vermoeidheid is natuurlijk terug te leiden tot verschillende oorzaken. Van medicatie tot overprikkeling– en overprikkeling hebben we natuurlijk zeer vaak als we werken (meer oorzaken over vermoeidheid vind je hier).

Die vermoeidheid kan ons werk ook beïnvloeden. Als je moe bent, ben je er minder bij met je hoofd. Je krijgt zo minder binnen en je bent vaak trager (nog trager– wauw! Volgens hun dan). Het kost ons vele malen meer moeite om ons te concentreren op ons werk en dat wordt ons niet in dank afgenomen.

Voordelen van werken met autisme

Zijn er dan geen voordelen aan het werken met autisme? Zeker wel! En ik kan er zelfs meer bedenken dan de negatieve kanten op dit moment.

Oog voor detail

Mensen met autisme staan bekend om hun oog voor detail. Hoewel dit ons ’trager’ maakt dan sommigen zouden willen, is dit wel degelijk een goede eigenschap in vele verschillende industrieën. We zien dingen die anderen niet zien en kunnen daar ook goed op inspelen. Onze input is anders dan wat iedereen gewend is en dat zet aan tot innovatie.

Ook weet je zeker dat we ons werk goed doen zodra we doorhebben wat er van ons verwacht wordt. We letten op de details en dat kan goed van pas komen in bijvoorbeeld laboratorium werk of het checken van een manuscript. Je hoeft niet bang te zijn dat we een belangrijke stap vergeten.

Out of the box

Aansluitend op het vorige punt, zijn wij nou eenmaal anders dan onze collega’s. We denken anders, omdat onze hersenen letterlijk anders zijn gevormd. Op deze manier kan onze input heel waardevol zijn. We denken aan dingen waar anderen niet aan denken. We vinden oplossingen voor problemen waar iedereen heel moeilijk over doet, maar wat met een beetje creatief denken makkelijk is op te lossen.

Hyperconcentratie

Hoewel dat we moeite hebben met schakelen of met het beginnen van taken… Als we dan ergens of focussen– Oh boy! Dan gaan we daar helemaal in op. Je kan er gerust van zijn dat het gebeurt en dat het goed gebeurt. We zijn niet van ons werk af te slaan zodra we in die flow zitten. Dit betekent dus dat we op die momenten opeens echt wel heel snel kunnen zijn.

Kennisbank

Mensen met autisme weten vaak veel over bepaalde onderwerpen. Als we een carrière kunnen vinden binnen die onderwerpen weten we zeker dat we gebakken zitten. We zijn een kennisbank aan wie onze collega’s alles kunnen vragen. Wij weten het antwoord. En als we dat niet weten dan weten we het zodra je ons weer ziet, want iets wat we nog niet weten is zeldzaam en móéten we dus weten.

Duidelijk

We houden van duidelijkheid en dat weet iedereen. Dit betekent ook dat je van ons duidelijkheid mag verwachten in plaats van dat alleen onze collega’s duidelijk moeten zijn. We zullen uit onszelf een duidelijk plan met instructies maken of we leggen je tot in de details uit wat je over dat bepaalde onderwerp moet weten of doen.

Betrouwbaar en loyaal

Als we ons veilig voelen binnen het bedrijf waar we werken, weten we zeker dat we hier nooit meer weg willen. Het is nog steeds zeldzaam om begrip te vinden op de werkvloer en dat weten we maar al te goed. We zullen trouw zijn aan het bedrijf waar we werken en onze uiterste best doen om ons deel bij te dragen.

Conclusie

Er zijn dus voor- en nadelen aan het werken met autisme. Voor sommige mensen wegen de nadelen niet op tegen de voordelen en dat is helemaal oké. Als het niet gaat, dan gaat het niet. Het gaat er vaak maar net om hoe je omgaat met je autisme. Sommige nadelen kan je veranderen in voordelen, maar natuurlijk ook andersom. Wees creatief en wees lief voor jezelf.

Als je dit artikel handig vond, laat me dat dan weten door het te delen of door een reactie achter te laten. Mocht je vragen hebben, stuur me dan zeker een bericht of mail.

Author

insandauts@gmail.com
Welkom! Ik ben Zoë-- eigenaar van Ins and Auts. Ik ben geboren in 2000 en heb in 2016 de diagnose autisme gekregen. Tot ik 20 was, deed ik hier helemaal niks mee. Ik dacht dat het niet zoveel impact had op mijn leven... I stand corrected. Op mijn 21ste kwam er een keerpunt in mijn leven en ben ik Ins and Auts begonnen, zodat iedereen toegang heeft tot de kennis en tips die ik te delen heb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Overprikkeling bij Autisme

14 november 2021