werken met autisme tips
Tips

Tips voor Werken met Autisme

Werken met autisme is soms ronduit onmogelijk. Voor die mensen die wel kunnen werken, is het vaak nog steeds erg lastig. Ga je het wel je baas vertellen, of toch liever niet? Er zijn veel taken die lastig kunnen zijn voor ons, zoals klantcontact. Andere taken zullen we juist heel goed in zijn. Toch kun je soms wel wat tips gebruiken. In dit artikel lees je 8 tips voor werken met autisme!

Dit artikel bevat affiliate linkjes. Dit betekent dat ik commissie betaalt krijg over dit aankoopbedrag, maar jij betaalt NIKS extra’s!

1. Neem iemand in vertrouwen

Veel grotere bedrijven hebben een soort vertrouwenspersoon in hun midden. Als je dat niet hebt, kun je altijd een goed betrouwbare collega aan de jas trekken. Vertel alleen dat je autisme hebt als dat veilig voelt voor jou. Doe dit bij iemand wie je vertrouwd en weet dat ze het niet zomaar door zullen vertellen tenzij jij ze daar toestemming voor geeft.

2. Goed formuleren

Als je nog niet durft te vertellen dat je autistisch bent, kun je nog steeds zo je woorden draaien dat je duidelijk maakt wat voor jou nodig is om goed te werken. Denk aan:

  • Ik werk het beste als ik even de tijd krijg om alles te verwerken.
  • Ik sla niet graag werkzaamheden over, dus ik maak even een to do lijstje.
  • Ik ben erg nauwkeurig, dus het kan zijn dat ik er ietsjes langer over doe.

3. Wees open

Als je wel durft te vertellen dat je autistisch bent, wees dan zo open mogelijk. Op die manier kunnen je collega’s je beter leren kennen en begrijpen.

4. Onderwijs

Het is verstandig om even te vragen welk beeld je collega’s en leidinggevenden hebben bij het woord ‘autisme’. Als dit afwijkt van wat autisme voor jou betekent– en die kans is heel groot– dan kun je ze zelf onderwijzen over wat autisme is. Op die manier zullen ze je beter begrijpen.

5. Maak een to do lijstje

Een to do lijstje is key als je autisme hebt en werkt. Als je taken wisselen is dit handig om overzicht te krijgen en als je steeds dezelfde taken hebt, is het nog steeds handig om alles op een rijtje te krijgen.

Er zijn verschillende to do lijstjes te koop, maar zelf vind ik deze wel erg fijn: Studio Stationary Notitieboek

Een goedkopere versie hiervan is deze: Fyllbooks Notitieblok

6. Bewaak je grenzen

Het is belangrijk om niet meer te doen dan wat je kan. Stel grenzen en houd je aan deze grenzen. Op die manier zul je minder overprikkeld raken van je werk.

7. Neem je pauzes

Ook dit is een manier om minder overprikkeld te raken op je werk. Neem je pauzes niet voor lief, werk niet zomaar door. Neem je pauzes en tussendoor ook af en toe een bakkie koffie of thee of whatever. Iets om even tot rust te komen.

8. Doe je eigen ding

Doe waar je goed in bent. Doe je eigen ding. Je bent niet voor niks aangenomen op je werk. Dat is omdat jíj de beste keuze was voor deze baan. Geloof in jezelf. Jij kán dit!

Conclusie

Werken met autisme is lastig, maar niet helemaal onmogelijk. Je hebt verschillende manieren om ermee om te gaan. Je kan het vertellen aan je baas en collega’s, of je doet dat niet. En beide opties is helemaal oké. Deze tips zijn gangbaar voor beide situaties, dus hopelijk heb je er wat aan en raak je minder snel in een burn-out of overprikkeld. Laat me weten in de reacties wat je er van vond!

Author

insandauts@gmail.com
Welkom! Ik ben Zoë-- eigenaar van Ins and Auts. Ik ben geboren in 2000 en heb in 2016 de diagnose autisme gekregen. Tot ik 20 was, deed ik hier helemaal niks mee. Ik dacht dat het niet zoveel impact had op mijn leven... I stand corrected. Op mijn 21ste kwam er een keerpunt in mijn leven en ben ik Ins and Auts begonnen, zodat iedereen toegang heeft tot de kennis en tips die ik te delen heb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Review: Loop Experience

20 januari 2022

Auterview: Jill Hoogerwerf

26 januari 2022